петок, 30 мај 2008

Избор на филм за следната недела

За следната проекција која ќе се одржи на 6 ти Јуни предложени се 6 филма за кои е отворена анкета за гласање на десниот дел од блогот.
Подолу ќе ставам и краток осврт на филмовите за да знаете за што сакате да гласате.
Освртите се како што беа дадени од нивните предложувачи со мало дополнување за тие што немеше опис.

1. Царска Борба (Battle Royale, Batoru rowaiaru)

Контраверзен филм, по контраверзна книга, која дигна
прашина и во Јапонија, а и на Запад. Брутален филм со крвави сцени,
како Петок 13-ти со пушки. Истовремено, моќен филм кој ја критикува
политичката и социјалната состојба во Јапонија. Филмов е добитник на
повеќе награди во Јапонија. Заради големата популарност снимен е втор
дел во 2003: "Battle Royale II: Requiem"

2. Табу (Taboo, Gohatto) 1999

Се работи за филм од режисерот Нагиса Ошима кој во 2000 година бил номиниран за златната палма.

Филмот се случува во ерата на Шогуните и главните ликови се самураи. Фабулата се гради врз меѓусебните односи на самураите, стриктните воени правила и страстите кои се раѓаат во таквата атмосфера. Контраверзен филм кој ја обработува хомосексуалната љубов која и не бил табу во тоа време во Јапонија, особено кај самураите. Централна личност е младиот самурај Кано, околу кој се плетат интриги и убиства.

Филмот е доста интересен и ни покажува една поинаква култура во едно друго време. Според жанрот може да се сврсти во драма трилер и историски. Има сцени со самурајски борби, вежбања во доџо и доста елементи од јапонската култура во тоа време.

3. Санџуро (Sanjuro)

Филм од познатиот режисер Акира Куросава.

4. Мијамото Мусаши (Мiyamoto Musashi)

Првиот дел од трилогијата посветена на познатиот самурај.

5. Кога последниот меч беше извлечен (When the Last Sword is Drawn)

Филм за самураи.


6. Ран (Ran)

Уште еден филм од Куросава

1 коментар:

FiGi рече...

ммм,интересен избор има три овде шо не сам ги глеал,ко за промена еднаш асален филм да се пушти
умрев на dolls,ја се извинуем на тие шо им се свиѓаше филмот,мада не веруам дека сте голем број :Р