петок, 15 јули 2011

Добредојдовте во воздржувањето (Добредојдовте во НХК #15)

„Добредојдовте во воздржувањето“ е последната, 15-та епизода од 3-тата книга на проектот на Манганација - „Добредојдовте во Н.Х.К.“
„Ангелот чувар“ - Мисаки-чан, се бори со продажниот агент на MyWay да го заштити Сато-кун и да не дозволи да го искористуваат. Ќе успее ли? Ќе биде ли доволна силна да го излече од збрката во која влезе минатата епизода?
Симнете ја верзијата во pdf или во cbz, или прочитајте онлајн и дознајте.


Во меѓувреме Манганација ќе направи пауза од околу еден месец, поради летните одмори, но од септември продолжува со ист толкав ентузијазам, многу поголемо искуство кое го стекна последниве 3-4 месеци и се надеваме многу помалку пропусти :).

До тогаш, уште еднаш потсетување каде може да ги најдете претходните епизоди, доколку некоја сте пропуштиле.


Книга 1:
#01 Добредојдовте во проектот PDF CBZ WEB
#02 Добредојдовте во Лолита PDF CBZ WEB
#03 Добредојдовте во новиот свет PDF CBZ WEB
#04 Добредојдовте во училницата PDF CBZ WEB
#05 Добредојдовте во претпријатието PDF CBZ WEB
Книга 2:
#06 Добредојдовте во мораториумот PDF CBZ WEB
#07 Добредојдовте во летните денови PDF CBZ WEB
#08 Добредојдовте на одморот PDF CBZ WEB
#09 Добредојдовте на офлајн средбата PDF CBZ WEB
#10 Добредојдовте во рајот PDF CBZ WEB
Книга 3:
#11 Добредојдовте онлајн PDF CBZ WEB
#12 Добредојдовте во заклучената соба PDF CBZ WEB
#13 Добредојдовте кај сината птица PDF CBZ WEB
#14 Добредојдовте во My Way PDF CBZ WEB
#15 Добредојдовте во воздржувањето PDF CBZ WEB

Екипата на Манганација ви посакува пријатни летни одмори!

Nyaaaa ~~~

вторник, 12 јули 2011

Shingeki no kyojinМанга

Shingeki no kyojin(превод:Нападот на џиновите)
Пишува:Хаѓиме Исајава
Црта:Хаѓиме Исајава
Жанр:Eпска фантастика,стимпанк,акција,авантура,хорор,шонен
Издавач:Kodаnsha
Списание:Bessatsu shonen magazine
Година на издавање:2009

"На тој ден,човештвото се сети на ужасното чувство да си под нивното стапало,на понижувањето да бидеш како затворена птица............"

Ерен ЈегерВо 2009 година младиот мангака Хаѓиме Исајава поднесува примерок од својот авторски труд на главните уредници на манга списанието Weekly shonen jump,со надеж дека тука ќе може да си изгради завидна кариера како манга автор.Но бива одбиен со образложение дека неговото дело не се совпаѓа со нивниот концепт за тоа што треба да биде шонен манга(а така испадна најдобро за него бидејќи не можам да замислам како Исајава би се справувал со секојдневните цензури кои би му ги наметнувале од уредништвото).Потоа се обраќа до Kodаnsha каде препознаваат голем потенцијал во неговата работа и добива место во нивното списание Bessatsu shonen magazine.Останатото е легенда.

Shingeki no kyojin предизвика голема турбуленција во светот на мангата.Дело кое не доби никаква помпа и рекламирање успеа да се најде меѓу најчитаните манги во првите 3 месеци со преку 500 000 продадени примероци,притоа симнувајќи доста познати наслови,меѓу кои и Bleach,а критичарите го величаат до небеса.Која е оваа манга,за што се работи и колкаво е нејзиното значење во светот на мангата?

Приказната не води во еден фиктивен свет налик средновековна Европа,каде последните припадници на човештвото живеат во град без име,град кој е последна линија на одбрана и опстанок од нивниот најголем непријател-џиновите.Нивното потекло е непознато и се знае само дека немаат интелигенција,немаат репродуктивни органи,нивната висина варира од 3 до 15 метри и се хранат само со луѓе.Градот е опкружен со бедемот Марија висок 50 метри,доволно висок да и најголемиот џин не може да се искачи.Веќе 100 години неговите жители живеат мирно и безбедно.Меѓу нив е и нашиот јунак Ерен Јегер кој ноншалантно си се шетка со својата другарка Микаса Акерман,се додека во еден момент не се чуе страотен татнеж.Ерен како и другите го вперува погледот кон дел од бедемот каде се создава прашина и гледа како еден колос,висок 60 метри,без кожа и обвиен во пареа потсмевливо гледа кон градот и го руши бедемот како песочен замок.Џиновте влегуваат и тогаш масакрот почнува.Ерен не знае што да прави во сета таа паника и за да биде несреќата поголема тој е заглавен во рушевини.Мајка му го спасува и го доверува на еден војник кој и ветува дека ќе се грижи за него додека таа го одвлекува вниманието на џиновите што се приближуваат.Последниот спомен на Ерен за мајка му е како еден од џиновите ја џвака.Преживеаните се повлекуваат во другата половина на градот заштитена со повисокиот бедем Роса,и кога Ерен си доаѓа при себе си дава ветување дека ќе ги истреби џиновите од лицето на земјата.

Иако Shingeki спаѓа во категоријата шонен има многу малку допирни точки со шонен мангите,а под шонен зборувам за денешните шонени кои ја следат Dragonball формулата на Акира Торијама.Овде нема да наидете на мало дете кое ја буди внатрешната сила со упорен тренинг и дисциплина и им дава поуки на поразените непријатели да не прават лоши дела,нема мудар но перверзен и духовит учител,непријателите не се појавуваат по редослед послаб,слаб,јак и не се докрајчуваат со супер потези(океј,некои од потезите се сепак кул),па дури и хуморот отсуствува.Ако веќе мора да се прават паралели Shingeki по својата атмосфера,меѓучовечки односи,борба на добро и зло и карактеристики на ликовите повеќе личи на сеинен манги од типот на Devilman од Го Нагаи и Berserk од Кентаро Миура.Во најмрачните мигови човештвото е далеку од сплотено-луѓе си ги одземаат животите само за да не завршат како оброк,војници се бунтуваат и дезертираат од своите позиции само за да бидат со своите најблиски,се случуваат предавства кога најмалку ги очекувате,а Ерен на кој во главата му се врти само желба за одмазда распламтена со гнев наликува на Акира Фудо/Гатсу во неговата борба со демоните/апостолите,а ако има нешто што позајмува од Dragonball концептот тоа е помошта што Ерен ја добива од неговите пријатели(иако тимската работа не гарантира дека ќе се преживее до наредниот ден).

Акционите сцени се мајсторски направени.Нема да ве замaраат херои кои ги извикуваат имињата на своите напади пред да го зададат ударот или се навраќаат во минатото каде сигурно нешто трауматично им се случило,борбите се динамични како во чистокрвни акциони филмови и обично зафаќаат околу пола танкобон.

Ако има нешто разочарувачко тоа е начинот на кој Исајава ги црта човечките ликови.Додека му треба време за да се испраксира на тоа поле таков проблем нема кога ги црта џиновите.А џиновите сјаат во сета своја гротесктност и деформираност и предизвикуваат морници како оние кои ги добиваме додека слушаме/гледаме/читаме хорор дела.

Исајава кој своите идеи ги црпеше од сеинен наслови успеа да го собере најдоброто од нив и да го спакува во продукт за помлада публика,а резултатот е повеќе од јасен-мангата излегува веќе 3 години и за тоа време создаде свој препознатлив идентитет кој го издвојува од остатокот денешни шонени и укажува дека не е неопходно да се следат препознатливите шеми за успех за да се стекне попоуларност меѓу тинејџерската публика.

сабота, 09 јули 2011

Змејот во јапонската митологија

Додека средновековните Европјани на змејовите гледале како на злобни и застрашувачки суштества, кои блујат оган, сеат страв и трепет кај народот и крадат злато и драги камења кои ги трупаат како свое богатство, далеку на истокот се развива сосема поинакво гледиште за овие прекрасни митолошки суштества. Како и во останатите Азиски земји, и во Јапонија змејот го има заслужено своето место во митологијата како величенствено суштество, кое е носител на среќа, успех и хармонија, на мудрост и просперитет.
Змејот (ryū или ryō) е змијовидно суштество, кое има глава на камила, еленски рогови, очи на зајак, крлушки на крап, тигарски шепи и канџи кои потсеќаат на орелски канџи. Имаат и мустаќи и драг камен под брадата, а често може да се видат претставени и со крилја. Според легендите, змејовите може да завземаат човечка форма и да имаат деца со луѓе. Нивен најголем непријател е фениксот, како и човекот птица наречен Karura. Она по кое се разликува од останатите азиски змејови е во бројот на канџите. Јапонскиот змеј има 3 канџи. Според јапонското гледиште за бројот на канџите, змејот потекнува од Јапонија, и како се оддалечувал кон другите азиски земји, добивал по една канџа плус, за да ако се оддалечи премногу од Јапонија, не може да продолжи понатаму ради преголемиот број на прсти со канџи. Во Кина се тргнува од спротивното гледиште.
Змејовите се врзуваат на водената димензија, и често може да се видат претставени опкружени со вода или облаци. Јапонските легенди укажуваат на постоење на 4 вида на змејови, четирите змејови - кралеви кои владеат со четирите мориња (оригинално се настанати како суштества чувари): небесни змејови кои го чуваат живелаиштето на боговите, спиритуалните змејови кои владеат со ветрот и дождот, и поплавите, земјените змејови кои ги пречистуваат реките и ги продлабочуваат океаните и змејовите-чувари на богатствата кои се заштитници на благородните метали и драгите камења.

Најпознат змеј во јапонската митологија покрај погоре спомантите кралеви е и Ryu Jin или Ryo Wo, кој потекнува од Шинто религијата и се смета дека е змејот крал на змијовидните луѓе кои живеат во морето. Исто така, мошне познате е и Fuku Riu - змејот на среќата, кој најчесто е прикажуван во позиција на искачување кон небото, што во азиските земји е показател на среќа. Понекогаш, змејовите може да се и показатели на некои немили настани, како на промер O-Goncho, кој се смет како предвесник на глад, или пак злобните Ubiwami кој се хранел со луѓе и животни и Yofune-nushi, кој ги принудувал локалните селани секоја година, на 13ти Јуни да му жртваат по една девица, што ако не се случело, им се заканувал со уништување на нивните рибарски бродови. На овој линк може да прочитате повеќе и за останатите познати змејови, а овде и по некоја занимлива митолошка приказна.
Денес змејовите претставуваат украс на ѕидовите на многу храмови, постојат голем број на резби со мотив на змеј, карактеристични за храмовите на Зен Будизмот. Змејовите живеат и на телата на луѓето, претставени преку голем број на импозантни тетоважи.

петок, 08 јули 2011

Добредојдовте во MY WAY (Добредојдовте во НХК 14)


Повторно петок 13 часот. И повторно ние сме тука со новата епизода.
Ова е претпоследната за оваа сезона, уште една на 15ти и после ќе имаме мал одмор, па продолжуваме на есен.

Во оваа епизода се запонавама со измамничките мулти левел маркетинг пирамидални фирми кои исцедуваат огромна сума пари од луѓето преку користење на манипулативни методи на персуазија.
Сато кун тука се наоѓа во една таква ситуација, а како се снајде и што поконкретно се случува, може да прочитате и сами.

За симнување pdf и cbz.

четврток, 07 јули 2011

Berserk:The reboot

Image and video hosting by TinyPic

За сите оние кои не се запознаени со Berserk серијалот
http://en.wikipedia.org/wiki/Berserk_%28manga%29


Пред едно 2 години на интернетот се појавија слики од Berserk во аниме форма.Фановите се радуваа на можноста да видат продолжение на оваа епска сага,но нивните надежи беа набргу срушени со веста дека анимациите се од адаптација на видео игра за Berserk.Кон крајот на септември 2010 г. како гром од ведро небо се појави првата реклама за новата Berserk серија со тогашен наслов Berserk:The saga begins.
A набрзо и преостанатитеYup,this is the real deal.Berserk,една од најпопуларните манга серии во Јапонија со уште поголема фановска база надвор од неа,после оригиналниот аниме серијал од 1998(кој опфати само мал дел од мангата) добива нова аниме адаптација и по се изгледа нема да продолжи таму кај што застана старата серија,туку се ќе се раскажува од почеток и ќе ги опфати сите делови кои не добија можност да бидат адаптирани во претходната серија.

Во најновото издание на Young animal magazine се потврдени следните информации:
-Berserk ќе излегува како серија филмови(не се знае колку танкобони ќе содржи еден филм)
-За анимацијата е задолжена Studio 4C(Tekkon Kinkreet,Detroit metal city)
-Режисерската палка му припаѓа на Кубоока Тошијуки(Top o nerae!,Batman:Gotham knight)
-Премиерата на првиот филм е закажана за јануари 2012 г.


Шпекулации:
-Музиката ќе ја компонира Gackt
-Временскиот распоред за секој од филмовите е така направен да треба најмалку 10 години да поминат за да се покрие целата манга(барем она што е досега излезено)

Tолку за сега.Повеќе информации ќе бидат објавени на 15 јули кога е закажано отварањето на официјалниот сајт.

И за крај


Ново:Официјалниот сајт е отворен малку порано http://www.berserkfilm.com/
Првиот филм ќе биде насловен Berserk:The Golden age 1-The egg of the conqueror.

вторник, 05 јули 2011

Синдром #5: Сканлација –Манганација By Jokoc

Голем поздрав до момците од Македонски Стрип Форум, а особено до Раста за поддршката :)


Ова е текстот кој излезе во последниот број на Синдром. Jokoc со задоцнување денес ни го прати, за членовите на Манганација и на Јапа.нет.мк. Повелете ,)Како што спомнавме во третиот број од „Синдром“, проблемите со популаризирање на мангата
биле во неможноста за читање манга на сопствениот јазик. Токму како резултат на ова се појавиле групи на луѓе кои го познавале јапонскиот јазик и кои својата љубов кон мангата ја пренесле на другите преведувајќи ги мангите на домашниот јазик. Од 70-те, кога прв пат се појавиле овие групи, денес се прераснати во цели тимови чија активност покрај превод вклучува скенирање и уредување на манга. Денес, целиот овој процес го добива името сканлација. Иако сканлацијата денес се однесува воопшто на стрипови, нејзините почетоци се токму во прилагодување на манга.

Од неодамна кај нас почна да функционира првата група за сканлација на манга на македонски
јазик –„Манганација“. Целата иницијатива за формирање на групата започна од луѓето кои го
долго време и активно го водат блогот japmk.blogspot.com. Иницијативата започна во средината
на февруари преку нивната страна на fb (групата japa.net.mk), како дискусија за формирање на
група за сканлација. Откако се пријавивме повеќе заинтересирани луѓе за преземање на одредени одговорности, а потоа и потврдивме дека сме сериозно заинтересирани, следеше бреимсторминг за името на групата. И така настана „Манганација“.

Првиот тест проект беше one shot мангата „Кошмарот на измислици“, официјално објавен на 11 март. После успешното функционирање на групата на овој проект, одлуката падна наредниот проект да биде култната манга „Добредојдовте во Н.Х.К.“. Набрзо обврските беа распределени и на 8ми април излезе првиот дел од НХК. Успешното функционирање на групата беше потврдено во исполнување на ветеното –секој петок нов дел од оваа манга.

Групата брои 22 членови, од кои 13 члена имаат активно учество во сканлацијата. Bi е координатор и одговорна за проверка на квалитет (QC), poljaff проверува, преведува звуци, тејпсетира и објавува на веб, Asami чисти и тејпсетира, Nasadigital и Razex чистат, Ref тејпсетира, превод –Nana, Sonshi, jokoc и Hosegawa, проверка на текстови Goaty, Bane the jester –redraw, Ecchi (обезбедува домејн, ридер и фтп). Секој кој сака да се придружи и да помогне во работата на Манганација едобредојден и може да ги побара на groups.google.com како manganacija, а доколку сакате само да го следите нивниот труд тогаш посетете ги на manganacija.com.


Во меѓувреме ни се приклучија и Imenka и Boy, а u240b е постојано со нас за техничка помош.
Само напомена, сајтот manganacija.com e сеуште во фаза на изработка. :)

петок, 01 јули 2011

Добредојдовте кај сината птица (Добредојдовте во НХК #13)

Петок, а денес ја објавуваме 13тата епизода од Добредојдовте во НХК.

Но, да се надеваме нема баксузната бројка да му пречи на Сато-кун да стане свој човек и да се излечи од синдромот на социјална повлеченост..

Секој може да полета, само треба да сака, и да размислува позитивно!

Во новите доживувања и нови средби со нашите јунаци, денес можете да уживате во епизодата Добредојдовте кај сината птица, читајќи ја онлајн овде.

Како и секогаш, достапнa за симнување pdf и cbz верзиите.