понеделник, 02 јуни 2008

KIBO - јапонската надеж и придонес во истражувањето на условите во вселената

На 1ви Јуни 2008 година, според јапонско време, од Kennedy Space Center беше лансиран спејс-шатлот Discovery, во чиј што екипаж се наоѓа и јапонскиот астронаут Аkihiko Hoshide, и кој го пренесува Јапонскиот Експериментален Модул "Kibō". Мисијата на Kibō фокусира на вселенска медицина, биологија, опсервација на Земјината површина, како и истаражувања врзани за материјално производство, биотехнологија и комуникации.

Името на овој модул во превод значи "надеж", развиен е од страна на JAXA за потребите на Интернационалната вселенска станица (ISS), a воедно претаставува и прва јапонска вселенска установа за луѓе, која придонесува за унапредување на перформансите на ISS. Ова всушност претстваува лансирање на вториот дел од Kibō, за кој и се врзува логото погоре , а првиот дел беше испратен во Март годинава со спејс-шатлот Endeavour во рамки на ISS assembly mission. Лансирањето на треттиот дел е планиран за 2009 година, кога треба да се докомплетира лаборатоијата.


Едвај чекам да видам какви се сознанија ќе се добијат кога Kibō ќе ја добие својата финална форма и ќе биде ставен во погон.

Повќе инфо на сајтот на ЈAXA, NASA и Wiki.

Нема коментари: