понеделник, 26 мај 2008

9ти Japan Expo во Франција – најголема презентација на Јапонската култура во Европа и 29ти Japan Expo во САД – обид за зближување на двете нации

Japan Expo се смета за најбитниот настан за презентација на Јапонската култура на тлото на Европа. Оваа година се одржува од 3-6 Јули, во Parc d’expositions Paris-Nord Villepinte. Самата манифестација опфаќа широк дијапазон на аспекти на Јапонија, тргнувајќи од Мангата и Анимето, преку cosplay–от, па се до боречките вештини, јапонската мода и уметност.
Тоа станува место каде се повикуваат и собираат дизајнери, уметници, mangaka, артисти итн. и каде им се презетираат на нивните фанови. Изобилува со модни ревии, проекции на пред-премиери, конференции и демонстарции на борeчки вештини, разни видео игри, и секако – Караоке!, како и концерти и изложби.
Тука е линкот до сајтот на оваа манифестација, а дел од работите се преведени и на англиски. Овде има и некои статистики од Wiki. А на овој линк може да се видат фотографии од минатогодишната манифестација, и може да ни послужи како инспирација.

Исто така, тоа го има и во САД, и е со подолга традиција, и е во oрганизација на Фондацијата Japan Expo основана во 1980 година. Но во основа ја има истата цел како и погоренаведениот настан, а се одржува на 13 и 14 Декември во Los Angeles Convention Center South Hall. Повеќе инфо тука.

И се разбира, ако некој се наоѓа во билизина за време на одржувањето на овие настани, би било одлично ако ни пренесе искуства од истите!

Нема коментари: