петок, 09 мај 2008

Академска манга

Откако цел свет се зарази со магијата на аниме филмовите и манга стриповите, јапонците решија и поофицијално да го направат сето тоа академик.
Покрај приватните универзитети, кои порано почнаа да изучуваат манга и аниме, и државните престижни факултети го прифатија овој тренд.

Тие што се интересираат, а и ги бива за анимација или цртање сега имаат можност да го продолжат своето образовани во оваа специфича уметничка дисциплина. Најпознат универзитет е престижниот Tokyo University of the Arts, каде што постојат постдипломски студии на филм и нови медиуми (new media).Други, таканаречени академски средини, кои нудат изучување на манга и аниме се следните: Tokyo Polytechnic University, Osaka Electro-Communication University, and Kyoto Seika University, на кои што постојат факултети за манга од 2000. Часови за манга исто се нудат на Nagoya Zokei University of Art & Design и Gakushuin University - на последниов се постдипломски - кои започнуваат, односно започнале во Април 2008.

Најинтересно е што во Јануари оваа година Vantan Career School, кое имало свои кампуси во Токио и Осака, лансирало Косплеј курс Cosplayers Course за изучување на производство на костими, специјални ефекти на шминки и други аспекти на уметноста на косплејот :) (облекување како личности од манга и аниме).

Извор: Trends in Japan

4 коментари:

まるこ水 рече...

Cosplay ne e samo koga lugjeto se oblekuvat vo likovi od Aniem i Manga , tuku tie mozat da se oblecat kako nekoj Jrocker/Visual Keier od niven omilen bend ili pak da cosplayaay nekoj lik od film (TOm Brider, James Bond ) tako sto cosplayot ne go izmislile japoncite *iako se razbira tamu e najpopularen i tie go poplarizirale sekade niz svetot*

Isto taka imam videno lugje sto trenirale "martial ats" da cosplayat a potoa da "izdramatiziraat" nekoja borba od nekoj poznt anime (kako Naruto, Bleach, Kingdom Hearts etc.)

X
MarukoMizu (aqua)

Bi рече...

Основното значење на косплеј како и корените на терминот тргнуваат од костимирањето на луѓето во некој познат лик од манга аниме или видео игри. Тоа е најтесното значење на тој збор што го прави косплеј костимирањето различно од кое и да е друго преправање, како кај нас за први април или за прочка.
Ова што го наброја е проширување на дефиницијата на поимот со зголемувањето на популарноста, но сепак онаа најтесната дефиниција е онаа во заградите, која е преведена од од изворот од каде што е и веста.

まるこ水 рече...

cosplay-ot gi vlece svoite koreni od tradicionalnite japonski tetri Kubuki i Noah *se ispravam za ona sto go kazav gore*

゚(T^T)゚

X
MarukoMizu (aqua)

Buljo-San рече...

Дипл. манга-аниматор .
Now there`s a title worth the time. :)