четврток, 30 април 2009

Јапанорама 12 – Несекојдневно аниме во комбинација со хаику

30.04.2009, 20 и 30 во к.ц. ЦК

Во последниот ден од Април, го имаме тоа задоволство да ве поканиме на едно малку поинакво издание на Јапанорама. Дванаеската ќе биде во знакот на крткото аниме Pale Cocoon и хаику поезијата, и ќе биде продолжение на случувањата од прославата на Сакурата на 25 Април годинава.
Pale Cocoon е едно несекојдневно аниме за кое poljaff на својот блог ќе напише:

“Замислете да постоиме без минато, да не се сеќаваме на ништо од историјата. Светот да не познава океани, планини, сонце и месечина. Да го живееме секој ден во потрага по сеќавањата за нас и Земјата, впишани во дигитални записи кои лебдат некаде во етерот. Работиме само на тоа да ги „откопаме“, анализираме и дотераме тие записи на слики, да ги подредуваме и да ги ставаме во некаков контекст, нaдевајќи се дека ќе ја откриеме вистината за светот кој некогаш не’ опкружувал. Се’ додека не ја откриеме...
…Pale Cocoon, кратка sci-fi анимација, за реалноста која следи, ако продолжиме да се однесуваме безгрижно со светот окoлу нас...”

Во продолжение следува читањето на хаику поезија, на Владимир Мартиновски и неговите пријатели, кои со својот придонес, низ хаику стиховите ќе ја збогатат оваа Јапанорама на огромно задоволство на сите присутни.

За таа цел, ве покануваме во културниот центар Ц.К. во 20 и 30 да бидете дел од оваа Јапанорама.

1 коментар:

Morg рече...

Zadocniv so citanje na vesta za JAPANORAMA na ovoj blog. I bev denes vo CK da proveram dali ima nekakva novost, i dali voopshto ke ima Japanorama ponataka.
Za zal doznav deka nema veke i deka se zavrshilo. Propushtiv ;(
Ke ima li naskoro neshto slicno ?
I koj stoi zad taa manifestacija?