четврток, 30 април 2009

Телефони на соларна енергија

Меѓу многуте вести од јапонскиот дизајн на Миланската недела на дизајн оваа година беа презентирани и концепти за телефони на сончева енеригија. При тоа, да не дојде до забуна, соларната енергија би била дополнителна при полнење на телефоните. Трите модели од линијата на "Solar Phone Concepts" на KDDI, за прв пат беа претставени CEATEC JAPAN 2008. Нивната комерцијализација и пошироко производство допрва ќе се одлучува. Но, сепак, нешто навистина интерсно во светот на технологијата.

Првите два модели за дизајн на MILE дизајн студиото.

Voyage е трибјут на 40 години од слетувањето на Месечината, кога соларните панели се слика на новата ера во свемирот. Потсеќа на огромната вселенска меѓународна станица високо над нас.
Gem e подарок од Мајката Земја како најблизок пријател на Сонцето. Со своите фотоволтни келии ја складира енергијата на Сонцето и ви блеска во вашиот џеб како скапоцен камен.

Soup e состојба на висока температура и густина за време на Создавањето на Вселената кога просторот и времето не познаваат граници и се меѓусебе зависни, како што денес мобилнитетелефони се зависни од меиловите, музиката, камерата, Интернетот... Дело е на младиот и успешен дизајнер Hironao Tsuboi.

Погледнете ги и другите дизајни од KDDI. Кога е во прашање дизајнот, нема ниту еден модел од овие кај нас што би го преферирала пред некој од овие модели. На пример, јас би гласала за Ishicoro моделот од 2002 :)

Нема коментари: