петок, 24 април 2009

Сакура 2009

Исто како лани дојде време за прославата на цветањето на јапонските цреши, додуша со мало задоцнување, но подобро некогаш отколку никогаш.

Поради годинашниот термин на Велигденските празници (токму кога јапонските цреши беа во полн цвет) како и променливото и нестабилно време кое следеше, годинешната Сакура ќе се одржи со мало закаснување и со скратана програма.

Во сабота на 25ти април во 11 часот на истата локација - улица Максим Горки, кај Лондон кафе ќе се одржи годашната прослава на цветањето на јапонските цреши во нашиот град. Со почит кон јапонската култура и естетика оваа година на Сакура фестивалот ќе можете да гледате демонстрација на јапонски боречки вештини: карате до, аики до, џуџутсу, иаи до, кен до.За најмалите ќе има презентација на вештината оригами, и наши млади претставници ќе се погрижат да го запишат вашето име со јапонски букви. Ве очекуваме во поголем број, заедно да ја прославиме убавината претставена преку будењето на пролетта и природата.

Културната програма ќе продолжи во четврток, 30ти април, во културниот центар ЦК, за чии детали ќе ве известам накнадно.

Нема коментари: