петок, 11 март 2011

Манганација растура ^ ^

Во Македонија конечно се оформи група за сканлација наречена Манганација. Сега за сега сме 12 души од различни профили кои се собравме со една цел, да преведувме манга и да го делиме задоволството на читање на манга со останатите кои досега тоа не го правеле.


Денес го објавуваме нашиот прв сканалциски проект „Кошмарот на измислиците“, кратка приказна поврзана со познатата аниме серија „Серискиот експеримент Лејн“ (Serial Experiments Lain). Таа всушност е бонус приказна во артбукот „Сеприсутноста на Лејн во Вајрд“ (Lain Omnipresence in Wired) и е прилично самостојна. Не мора да сте ја гледале серијата за да ја читате, но може да ви биде како тизер за да ја изгледате. Во оваа намера со се’ срце ве поддржуваме :)

Автор на оваа манга е Јошитоши АБе (ABe, Yoshitoshi), кој е исто така оригинален креатор на серијата. Но сосем коинцидентно АБе е и цртач на мангата „Добредојдовте во НХК“ која е всушност токму манга серијата која се зафативме да ја сканлираме и би требало наскоро редовно да почнете да ја добивате преведена епизода по епизода.

Од време на време, пак ќе имаме и по некоја ваква кратка манга за освежување. Па да се надеваме деке убаво ќе ни тргне.

Инаку, мангата е во боја и има 18 страници. фајлот за симнување е 50MB.
За симнување ја имаме во различен формат, па изберете кој ви одговара.

Кошмарот на измислиците.cbz - за оние кои се научени да читаат стрипови и имаат софтвер со кој го прават тоа
Кошмарот на измислиците.pdf - спакувана за лесно читање за сите :)

Тука пак, може да ја читате online целата манга без да ја симнувате и е помалку од 50MB :)
...

14 коментари:

Marivche рече...

Браво дечки! Одлично! :D

OVERLORD рече...

сагламанга !!!

Temari рече...

Ѕверови! Добро е само напред И дај те ни задача чекаме ^^

Vlatko рече...

Палците нагоре :)

FiGi рече...

ostajte na angliski i ne preveduvajte nishto, podobro e taka
a tie shto ne znaat angliski, sramota ...

Clathrin рече...

Wohoo! Браво!
И ако ви требаат уште преведувачи, кревам два прста :)

Анонимен рече...

Браво, само напред!
Колку за информација,размислувате Naruto, Bleach, One Piece, да ги додадете на репертоар

Bi рече...

Сега за сега не. Сите овие се преголем залак, премногу чептери :)

Temari рече...

Што има врска ако се премногу чатери, 1 чаптер се преведува за 2 дена 3ца да почнат на недела може по 3 чаптери да искачаат така да не е тешко. Ако не ќе почнам јас со Наруто нека ми се приклучи само некој ^^

Poljaff рече...

Па поентата на групата за сканлација е да се работи како група.
Наруто не е планирана, значи никој не ја чисти моментално, а веќе е започнат друг проект, како што е најавено во постот - NHK.
Тешко се работат паралелно 2 проекти, бар сега кога сме во мал број и во почетна фаза на работа.
Искрено мислам дека има огромен број манги што можат да се преведуваат. А ако треба да гласаме, јас пред се би избрала серијал кој не е толку популарен како Наруто.

Temari рече...

Па добро пак треба и нешто шт е од различни жанрови а читано... мораш некако да привлекуваш читатели.... иначе дајте ми нешто да преведувам тогаш ^^

Zoran Josifovski рече...

Zdravo,

Jas sum Zoran Josifovski od Skopje..
ne sum clen na vasata grupa ili pak nikoe drugo zdruzenie, slucajno pred nekoja godina ja najdov ovaa strana, pa nakoe vreme dobivav po mail nekoi izvestuvanja.
Jas ja sakam Japonija premnogu, bev tamu dva pati do saga...

Bi sakal da prasam koga nekoj ke pocne da organizira ili pak vie kako nekoja grupa ljubiteli na Japonija???
znam deka ima i edno drugo zdruzenie na prijatelstvo pomegu mk i jp , tamu ima i dosta popoznati luge, no nikoj da napravi nisto, za zemjata koja im dala mnogu prethodno.

Ili pak nasiot "drag" konzul Kosta Balabanov, go nema nigde, ni so nekoja inicijativa, ni so nisto.. navistiva katastrofa.

sega go posetiv i vasiot blog Japan.mk, luge vo celiot svet pisuvaat za ovaa katastrofa, baraat nacin da pomognat. vie na vasiot blog si pisuvate za manga, za go igra, ili sto bilo kako nisto da ne se slucilo :(

ako nisto poveke barem mozevte ova da go stavite

Средствата можат да се уплатат во Фондот на солидарност на Црвениот крст на Република Македонија на жиро сметка: 300000001327966, даночен број 4030984271620 АД Комерцијална банка со назнака за настраданото население во Јапонија, како и да се донираат 100 денари со повик на телефонските броеви: 070 143-400, 075 143-400 и 077 143-400.

pa makar i 5 ili 10 luge da vidat pak e ok, za manga ima vreme kolku sto sakate.
no za zal mnogu luge me razocaraa so nivnata reakcija po se ova sto se sluci, nisto podobri ne ste i vie,

znam ova pismo ke navredi mnogu luge, no ne mi odgovarajte mene, se nadevam ke prevzemete nesto poveke.
jas sum Zoran Josifovski, i ne se krijam, ke se obidam da napravam i nesto pogolemo i sam, bez ostanati takanareceni ljubiteli na Japonija ili nekoi zdruzenija..
sekoja cest
Pozdrav
Zoran Josifovski

Temari рече...

Konichiwa dechki,

Jas i pokraj toa sto naednas ischeznav, sekako opravdano poradi mnogute prirotetni obvrski , sepak sum tuka, pasivno aktiven i Ve sledam, i bash mi e drago shto ste tolku aktivni. Se nadevam nabrzo ke mozam da vi se prilkucam.
Pa kako ljubitelji i pocituvaci na Japonskata kultura i narod, so ogled na toa tragedija shto im se sluchi, imam edna pokana za site vas. Se nadevam ke vi se dopadne. Se raboti za humanitaren koncert, chii shto sredstva ke odat vo humanitarni celi vo Japonija.

Со почит,

Зоки-сан

Срце за Јапонија

Добротворен концерт на македонската aвангарда

По повод трагичниот земјотрес во Јапонија, Младинскиот културен центар поканува на голем добротворен концерт на македонската независна музичка сцена, Срце за Јапонија, на 23.3. (среда), 2011, со почеток во 21.

Билетите за овој добротворен настан ќе чинат 200 денари. Средствата, собрани на овој концерт ќе одат во добротворни цели за граѓаните на Јапонија. На концертот ќе настапат: Бернајс Пропаганда, Стринг Форсес, Мугер Фугер, Љубојна, PMG Колектив, Конкверинг Лајон, Девојка, Сашко Костов, Распеани Скопјани и диџеите: Мирко Попов, Нино Наумов, Соња Исмаил, Зоки Бејбе, Гоце (САФ) и Wish.ko.

На 26. јули 1963 година, точно во 5:17 часот Скопје го погоди земјотрес со јачина од девет степени по Мекралиевата скала или шест според Рихтеровата сеизмичка скала, силен земјотрес што го уништи градот, однесе многу животи и остави бројни семејства во жалост.

Според статистиката, точно 87 нации во светот испратиле некаква помош во Скопје кои помогнаа градот да се изгради повторно и поради што Скопје го носи епитетот Градот на Солидарноста. Затоа, ајде сите да бидеме солидарни и да му помогнеме на Јапонскиот народ. Да не беше Кензо Танге, големиот градител на Скопје, денес ќе немавме Градски Ѕид, Железничка Станица..., и многу останати објекти со кој остави печат во времето на нашето битисување.


Превземавме нешто така да не паничи ;)

Анонимен рече...

Ookini !