вторник, 31 март 2009

Hanko 判子

Сигурно имате забележано на некои јапонски слики, обично во десниот долен агол, еден вид на печат. Тоа е hanko или „своерачниот“ потпис кој го користат јапонците.
Ханко за разлика од нашите потписи, кои можат да се направат во вид на печат, има многу поинаква смисла.

Прво, ханко го содржи само вашето презиме, а бидејќи во Јапонија презимињата многу повеќе се повторуваат, можете да си купите готово ханко од продавница специјализирана за ханко. Да бидат работите уште поинтересни, постојат само 5 фонта кои се користат за ханко, а тоа значи дека постои голема веројатност двајца господини Танака да имаат исто ханко. Можеби навидум ова не е некој проблем, но замислете што се случува кога двајцата имаат сметка во иста банка и двајцата подигаат пари со истиот потпис.

Постојат неколку типови на вакви печати кои се користат за различни потреби, а се разликуваат по формата, содржината и бојата на пастата со која се нанесуваат.
Освен Ханко, овие печати исто се познати и под името инкан. Основните типови на инкан во јапонија се следните:

Џитсу ин -'jitsu in' (実印) - е официјално регистриран печат, кој се користи за спроведување бизнис како на пример купување кола, замја и сл, или лични официјални церемонии како стапување во брак и сл. Овие ханко се стриктно пропишани како треба да изгледаат, па јапонците обично плаќаат добра пара за да им се изработи уникатно. Нивната форма е квадратна или правоаголна, никогаш округла.

Гинко ин 'ginko in' - се користи за банкарски работи, подигање пари од банка, земање кредити и сл. Обично имаат некоја специфика во зависност од банката, но најчесто луѓето овие ханко ги прават сами или некој им ги изработува поради тоа што масовно произведените не гарантираат никаква сигурност.

Митоме ин 'mitome-in' (認印) - се користат за потпишување на пратки, сметки, работни документи и слични секојдневни активности во кои не е потребно високо ниво на сигурност. Овие за разлика од другите не се чуваат во обезбедени сефови. Овие се најчесто округли или овални, и тие на повисока позиција имаат поголеми од тие на пониска, но исто така и оние на жанските се помали од оние на машките. Всушност овие печати се оние кои се најпопуларно наречени ханко. Освен овие типови јапонците имаат и лични понеофицијални ханко кои ги користат за потпишување на лични писма и сл.

Гaго ин 'Gago in'- се посебен вид ханко кои ги користат графичките дизајнери и уметниците за потпишување на нивните дела. Го содржат уметничкото име или прекар на авторот, а често нивната декорација може да содржи и некој слоган. Кај овие ханко, бидејќи користени од креативци, нема ограничувања во формата, големината и бојата на пастата со која се нанесуваат.

Владините институци користат специфични инкани, кои се посебно изработени и се разликуваат од личните. Нивната форма е најчесто квадратна или правоаголна и обично се украсени на рачките. Големината им е многу поголема од личните печати.

За користење на секој инкан потребен е сертификат за автентичност, за да може да се кориси истото.

Најпрво ханкото се користело од страна на императорот, па од неговите најблиски вазали, па се проширило на аристократијата, самураите, за во денешно време со напредокот на технологијата да може да го користи секој.

Сега, дури и странците можат да имаат ханко, напишано со катакана хирагана или со канџи.

Ова e една од најчудните и најнепрактични навики засновани на традиција, која модерните јапонци за ништо живо не ја напуштаат. Подетално за ова прочитајте тука.

2 коментари:

poljaff рече...

Да се запрашаш зошто се држат за оваа традиција? Иако, феноменално, делува некако официјално и сериозно :)) Штета што немаме ништо ни блиску до ова во нашата традиција

Еден Дечко рече...

Се почнало кога сите „сељаци“ сакале да бидат како императорот :))