сабота, 06 март 2010

Tokyo Sky Tree

"Tokyo Sky Tree" се гради во Narihirabashi/Oshiage област во Sumida, Tokyo. Со своите 634m, кулата ќе биде една од највисоките во светот. Овој месец се завршија 300м од изградбата, а кулата треба да биде званично отворена во април 2012.Кулата е цел на потполна дигитализација на јапонската телевизија во која се вклучени 6 големи TV станици, меѓу кои и NHK. Исто така, со неа ќе се подобри и достапноста на дигиталната ТВ емисија за мобилните апарати во Јапонија, која е започната пред скоро 4 години. Со својата висина, кулата ја надминува „шумата“ од супер-високи облакодери на Tokyo, а за нејзино непречено функционирање околу неа се гради „град“ во радиус од 400м.Претпоставувам дека на сите ви е добро позната кулата на Tokyo, висока 333м, која моментално испраќа 14 аналогни и 10 дигитални сигнали и претставува туристичка атракција уште од 1958 година. Искрено се надевам, покрај својот помлад брат, Tokyo Tower нема да ја изгуби популарноста меѓу јапонските и странските туристи.

3 коментари:

Marja рече...

Основите на кулава се вери аикидо лајк :)
А Tokyo Tower има сентиментална вредност која никогаш нема да може да се надвиши :) <3

poljaff рече...

И мене ми се допадна преминот од триаголник во круг, perfect :)

А и ова новото не е лошо - замисли од 450м да го гледаш ЦЕЛО Токио ^^

Еден Дечко рече...

Посебно моментот шо Tokyo Tower е градена врз гробишта или некој друг тип на сакрално место :)